Fan Klub - Zdravko Colic
 
 
Zdravko Colic - Fan Klub
Pocetna
O klubu
Clanovi
Licna karta
Biografija
Diskografija
Novosti
Intervjui
Izjave
Forum
Fotografije
Upoznavanje
Utisci
Download
Ostavite poruku
Chat
Kontakt
 
 
 

Biografija

 

“Ono što je za Ameriku bio Elvis Prisli, za Englesku
Klif Ricard, to je za Balkan Zdravko Čolić”

o Čoli:

   Tog 30. maja 1951.godine u 17.15 h, u Sarajevu rođena je najveća zvezda bivše Jugoslavije, Zdravko Čolić. Zvezda koja ni u jednom trenutku svoje karijere nije gubila svoj sjaj. Naprotiv svakoga dana sija sve jače. Kao dete više se zanimao za sport nego za muziku. Svoju sportsku putanju započeo je kao golman u juniorima “Željezničara”, da bi ubrzo shvatio da mu atletika više leži. Na jednom takmičenju osvojio je drugo mesto, odmah iza tadašnje atletske zvezde Nenada Stekića. Ipak, kako Čola kao sportista nije postizao veće rezultate, a kako je imao velikog talenta za recitovanje, podrazumevalo se da učestvuje u školskim priredbama. Voleo je i glumu, pa je primljen i u Pionirsko pozorište, gde je učestvovao u predstavama "Dečaci Pavlove ulice" i "Kekec i Mojca". Muzika mu je bila hobi, učio je gitaru i išao u muzičku školu. Prvo su se Čolini roditelji dvoumili između gitare i harmonike, no mali Zdravko se odlučno zalagao za gitaru i tako je odlučeno da se kupi gitara! Sa prijeteljem Bracom Isovićem svirao je za društvo u parku, a u svom su kvartu bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice.

   Svoje prve muzičke korake imao je u Baošićima, naselju pokraj Herceg Novog. Na plaži ili kampu od deset uveče pa do jutra pevao je i svirao pesme s festivala u San Remu. U Crnoj Gori je zaradio i svoj prvi honorar od svirke i pevanja. Naime, s prijateljem je iz Sarajeva stigao u Bijelu. Pohađao je tada treći razred gimnazije. Na jednom plakatu ugledali su najavu takmičenje pevača amatera. Čolić se prijavio, otpevao pesmu "Lady Madonna" i osvojio drugu nagradu. Svoju zvaničnu karijeru započinje 1968. godine kada se mladi Čola u svom rodnom gradu priključuje grupi "Mladi i lepi", a već godinu dana kasnije prelazi u afirmirane "Ambasadore". 10. septembra 1971 g. seli se u Beograd, kada dobiva poziv Kornelija Kovača za “Korni grupu” umjesto Dade Topića. “Korni grupa” u to vreme je bila elita exYU progresivnog rocka, odnosno jazz-rocka. Čola koji je već tada u sebi nosio harizmu šlagerskog pevača - napušta grupu nakon šest meseci. Iz tog Korni doba ostaju pesme "Kukavica" i "Gospa Mica gazdarica".

   Odlučuje se za solističku karijeru koju započinje zvanično na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 15. aprila 1972. godine s pesmom Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu". Čola osvoja treću nagradu, te nagradu za interpretaciju. Pesma u celoj zemlji postaje veliki hit, a danas se ubraja u neke od Čolinih najlepših pesama. Te godine učestvuje na festivalima u Splitu sa pesmom "Stara pjesma"(Stara pisma), Skopju sa pesmom "Moj bol", kao i na festivalu u Prištini. Nedugo nakon festivalskih nastupa, Zdravko Čolić zajedno sa Indexima, Biserom Veletanlić, Sabahudinom Kurtom i Sabinom Varešanović odlazi na veliku turneju po SSSR.

Zdravko Čolić  je 4 godine zaredom učestvovao na sarajevskom festivalu zabavne muzike - Vaš šlager sezone

1972. Sa pesmom "Sinoć nisi bila tu" (K. Monteno) osvoja treću nagradu i nagradu za interpretaciju

1973. Sa pesmom "Bling, blinge, blinge, bling" (Zdenko Runjić)

1974.
Sa pesmom "Zelena si rijeka bila"

1975.
Sa pesmom "Zvao sam je Emili" osvaja nagradu publike (K. Kovač)

 

   Ubrzo je krenula i internacionalna karijera. Na Opatijskom festivalu pobedio je s pesmom Kemala Montena "Gori vatra", čime se plasirao na Pesmu Eurovizije. Plasman u Luksemburgu te 1973. nije bio baš uspešan - bio je preposlednji, ali je firma Warner Brothers ipak s Čolom potpisala ugovor. Tako je Čolić za njih snimio četiri singla, dva na nemačkom i dva na engleskom jeziku, no tu se i završava njegova glasno najavljivana karijera u inostranstvu jer Čola nije želio da živi u Nemačkoj, gde je prvotno trebao preći, sve dok je kod kuće u Jugoslaviji bilo dovoljno posla i izgleda za još mnogo koncerata. Na svojim nemačkim pločama Zdravko Čolić je potpisan kao Dravco, jer je nemačkim urednicima njegovo ime bilo komplikovano za izgovor.

albumi:

 

  Prvi studijski album "Ti i ja" izašao je 1975. godine. Producent ploče je bio Kornelije Kovač i tu praksu Čolić neće menjati ni na sledećim albumima.


Za omot je bio zadužen Dragan S. Stefanović, koji će i ubuduće dizajnirati omote ploča. Iste godine PGP RTB je izdao ploču "Zdravko Čolić" na kome su bili hitovi sa singlova.


   1976. godine na Zagrebačkom festivalu, sa pesmom "Ti si bila, uvijek bila" osvojio je četvrto mesto. Čolić je bio najveća zvezda festivala. Krajem te godine krenuo je sa "Indexima" na prvu Jugoslovensku turneju. Čola se posljednji put na nekom festivalu pojavio u Zagrebu 1977. godine sa pesmom "Živiš u oblacima". Na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme u Zagrebu 1977. godine Čolić je nastupio sa budućim najprodavanijim singlom "Druže Tito mi ti se kunemo" koja je prodana u više od 300.000 primjeraka.

   Sledeći album "Ako priđeš bliže" iz 1977. je snimljen u Zagrebu, a miksovan u Nemačkoj. Za prve dve sedmice prodano je 50 hiljada primeraka, a novi aduti kod publike su "Pjevam danju, pjevam noću" po pesmi Branka Radičevića, "Glavo luda", "Zagrli me", "Juče još", "Jedna zima s Kristinom" i "Produži dalje"..

   1.aprila 1978. godine Čola kreće na jugoslovensku turneju "Putujući zemljotres", a pratila ga je plesna grupa “Lokice”.

   Već tada je ploča otišla u 150.000 primeraka, da bi na kraju prebacila na famoznih 700.000 primeraka.

   U anketi lista Zdravo Čolić je pobedio u kategoriji najdraža ličnost godine. Iako je na početku turneje 4. i 8. aprila održao dva koncerta u beogradskoj hali "Pionir", turneja se okončala koncertom na Marakani održanom 5. septembra 1978. godine koji je okupio oko 70.000 ljudi. U pratećoj Čolićevoj grupi klavijature je svirao Chris Nicols, a bas Dado Topić, nekadašnji članovi tada već raspuštenog sastava "Time". Topić je nastupio kao predizvođač, otpevavši nekoliko svojih hitova. Kao gosti koncerta pojavili su se Kemal Monteno, Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Josip Boček, trio Strune i pevački kvintet RTB-a. Sav prihod od nastupa Zdravko je ustupio Savezu sliepih.
Na stadionu su snimljeni i prvi kadrovi dokumentarnog filma o Zdravku "Pjevam danju, pjevam noću". Scenario je pisao novinar Dušan Savković, a režirao je reditelj Jovan Ristić. Film je kasnije pretočen u seriju od četiri epizode i nekoliko meseci kasnije, poslije kino-premijere, prikazan na tadašnjoj jugoslavenskoj televiziji. Koncertu na Marakani prisustvovao je Siggi Loch, direktor njemačke diskografske kuće, koji je bio iznenađen Zdravkovom popularnošću i odmah je predložio da se obnovi ugovor, pa su za nemačko tržište objavljeni singlovi sa pesmama "Jedina" i "Zagrli me", kao i jedan disko singl na kome su pjesme "I'm Not Robot Man" i "Light me". Međutim, Zdravko nije prihvatio njihovu ponudu da se preseli u Nemačku i tamo radi za njih.

   14. novembra 1978. godine otišao na odsluženje vojnog roka u Valjevo. Kasnije je prekomandovan u Beograd, pa u Požarevac, a vojsku je završio 14. septembra 1979.

   U proleće 1980. godine Čola je objavio album "Zbog tebe" sa pesmama "Pisaću joj pisma duga", "Pusti, pusti modu" i "Pjesmo moja". Album je sniman u Velikoj Britaniji, opet ga je producirao Kornelije Kovač, a autori su još bili Goran Bregović, Kemal Monteno, Arsen Dedić i Spomenka Kovač. Ploča je prodana u preko 400.000 primeraka. Na kraju turneje, u oktobru 1980. godine, Čolić je održao tri rasprodata koncerta u hali "Pionir" u Beogradu. Na jednom od njih prvi i posljednji put, na jednom svom koncertu, je uživo otpevao svoj tadašnji mega hit, himnu "Druže Tito, mi ti se kunemo".

cola fan klub

  Novi album "Malo pojačaj radio" sniman je oktobra 1981. godine u Londonu. Muzički deo posla odradili su Kornelije Kovač i Goran Bregović, a matrice su snimili engleski studijski muzičari. U pesmi "Što si prepotentna", Zdravko se prvi put ogledao kao autor muzike, dok su deo ostalog materijala napisali Đorđe Balašević, Duško Trifunović, Đorđe Novković i Marina Tucaković. Album je prodan u više od 300.000 primjeraka.

cola fan klub

  Tokom 1982. Čolić je na turneji održao pedeset pet koncerata, a pratili su ga članovi grupe "Generacija 5". Tada su nastupili i u Prištini u kojoj zbog demonstracija niko punih godinu dana nije svirao.


  I naredna je ploča, album, "Šta mi radiš", takodje je snimana u Londonu i to pod potpunom kontrolom Kornelija Kovača. Uz Kovača autori pesama su bili Momčilo Bajagić Bajaga, Kikamac (Zana), Arsen Dedić i drugi. Album je objavljen 1983. godine, donevši opet nekoliko hitova, kao "Cheri, cheri", "Šta mi radiš" i legendarnu baladu "Stanica Podlugovi". Čolić je na turneju je još jednom krenuo sa članovima grupe "Generacija 5", a pojačanje je bio i Laza Ristovski.

cola fan klub

   Sledeću ploču "Ti si mi u krvi" (1985.g) je prva koju snima u Beogradu, u studiju "Akvarijus".

cola fan klub

   Album se promovise na nepotpunoj jugoslovenskoj turneji koja je obuhvatila jadransku obalu, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, kao i veliki koncert u Beogradskom Centru Sava. U to vreme Čolić se privremeno udaljio sa scene, osnovavši sa Bregovićem izdavačku kuću "Kamarad" i među prvima započeo privatnu izdavačku delatnost.

   Posle skoro tri godine pauze i petnaestogodišnje vernosti zagrebačkom Jugotonu, Čolić je u decembru 1987. za sarajevski Diskoton sa Kornelijem Kovačom, kao producentom i aranžerom, snimio i objavio album jednostavno nazvan "Zdravko Čolić"

cola fan klub

   1990. sa Goranom Bregovićem uradio je album "Da ti kažem šta mi je" koji je objavila privatna beogradska izdavačka kuća "Komuna". Materijal je promovisan na Festivalu "MESAM" 1990. godine. Na njemu se našla obrada narodne pesme "Čaje šukarije" u kojoj repuje devojčica Ivana, inače glumica u filmu "Kuduz". Pesma se izdvaja kao najveći hit s albuma, a tu su i numere "Čija je ono zvijezda", "E draga, draga" i naslovna "Da ti kažem šta mi je" autora Dina Merlina.

cola fan klub

   1994. Komuna i PGP RTS objavili su dvostruki album "Posljednji i prvi" koji je ujedno bio i izbor njegovih najvećih hitova. Tokom 1990-ih godina, album se smatra jednim od najprodavanijih albuma u tadašnjoj SRJ.

cola fan klub

   Posle sedam godina pauze, Zdravko Čolić je za Komunu 1997. je izdao svoj deveti album "Kad bi moja bila" u produkciji Gorana Bregovića. Pesme s albuma komponovali su Čola i Brega, a deo tekstova napisali su Marina Tucaković i Momčilo Bajagić Bajaga. Sa albuma su se izdvojile pesme "Čini ti se grmi", "Jako, jako slabo srce zavodiš", kao i balade "Kad bi moja bila" i "Tabakera". Čolić je te godine održao devet rasprodanih koncerata u beogradskom Sava centru, a nastupio je i u Prištini, ne obazirući se na sukobe na Kosovu. Istovremeno njegove pesme pronalaze svoj put i do publike u Hrvatskoj.

cola fan klub

   2000. godine u izdanju BK Sounda izdaje svoj deseti album “Okano”.Album pored naslovne numere doneo i hitove "Krasiva", "Hotel Balkan" i baladu "U boji vina". Tiraž je bio preko pola miliona prodatih nosača zvuka, a usledila je i velika turneja po većim gradovima bivše Jugoslavije. Turneja je završena koncertom na Marakani, 30. juna 2001. godine, na kojoj se ovaj put okupilo oko 80.000 ljudi, a pred malim ekranima više od 4.000.000 ljudi je pratilo direktan prenos koncerta. Album "Okano" proglašen je za album godine u gotovo svim zemljama bivše domovine, pesma "Okano" za hit godine, a Zdravko Čolić za ličnost godine.

cola fan klub

   24. decembra 2003. godine Zdravko je predstavio album "Čarolija", ponovo u izdanju RTV BK. Sa albuma su se izdvojile pesme "Ao nono bijela", "Zločin i kazna", "Moja draga", "Na ovaj dan", a sa jednim od najboljih spotova se izdvaja veliki hit "Mnogo hvala". U maju 2004. godine je počela turneja većim gradovima bivše Jugoslavije i u nekim evropskim zemljama. Tokom 2005. godine održano je još 14 koncerata u Kanadi, Americi, Evropi, kao i na prostorima bivše SFRJ.

cola fan klub

   Za City Records u decembru 2006. godine na tržištu se pojavljuje novi 12. album pod nazivom “Zavičaj”. Početni tiraž od 300.000 primeraka rasprodat je u rekordnom roku - za manje od mesec dana a potom jos dodatnih 200 000 primeraka.

cola fan klub

   Posle 24 godine najpopularniji pevač balkanskih prostora snima i završava ploču u Engleskoj. Nekada je to radio u samom centru Londona, a sada je izabrao mir i tišinu britanskog jugozapada, u Abbey road Studiu.

   Album nastavlja tradiciju etno-pop zvuka, koju Čola redovito neguje na svojim albumima u zadnjih dvadesetak godina.

   Većinu muzike za ploču napravio je sam Zdravko, a kao kompletni autori pojavljuju se i Djordje Balašević i Dino Merlin. U pisanju tekstova pomogli su Arsen Dedić, Marina Tucakovic, Momčilo Bajagić, Dejan Pejović i Leontina Vukomanović. Producenti su Voja Aralica i Nikša Bratoš. Autor fotografija za omot je Brian Branislav Rašić.

   23. juna 2007 godine odličnim koncertom, trećim po redu, održanim na prepunom beogradskom stadionu Marakana, Zdravko Čolić potvrdio je status najveće muzičke zvezde na Balkanu. Pred oko 80 hiljada ljudi, Čola je izveo oko 40 poznatih kompozicija iz svog dugogodišnjeg repertoara.

 

   U izdanju City Records-a u martu 2010. godine na tržištu se pojavljuje 13. album, sa 13 pjesma, pod nazivom “Kad pogledaš me preko ramena”.

cola fan klub

Na ovom albumu Zdravko je ponovo surađivao sa Bregovićem, sa kojim je ujedno snimio i spot za pjesmu "Manijači". Tu se još pojavljuju Marina Tucaković i Bajaga, kao i Dušan Kovačević koji je napisao predivnu baladu "Poplava" .

   31. jula 2010 bio je zakazan koncert u Zdravkovom rodnom gradu, Sarajevu. Nakon tačno 33.g. vraća se na Koševo kako bi se odužio Sarajlijama za prekinuti koncert davne 1978. Specijalni gost na koncertu bio je Dino Merlin. Ovaj put ni kiša niti bilo ko nije mogao pomesti Zdravka u njegovoj namjeri da održi spektakularan koncert. I upravo tako, koncert je bio i više nego odličan!

25. juna 2011 zakazan je koncert u Beogradu, tačnije na Ušću, i smatra se da će ovo biti najposjećeniji koncert u toku čitave Zdravkove karijere.

Nakon Ušća nastavlja se turneja "Kad pogledaš me preko ramena" po drugim gradovima u regiji i Evropi.

 

   

           

 
 
  Fan Klub Zdravka Colica  
  Početna | O klubu | Članovi | Lična karta | Biografija | Diskografija | Novosti | Intervjui | Izjave | Forum | Fotografije
Upoznavanje | Utisci | Download | Stavite poruku | Chat | Kontakt
 
  Web design by EuropeDesign d.o.o.