Fan Klub - Zdravko Colic
 
 
Zdravko Colic - Fan Klub
Pocetna
O klubu
Clanovi
Licna karta
Biografija
Diskografija
Novosti
Intervjui
Izjave
Forum
Fotografije
Upoznavanje
Utisci
Download
Ostavite poruku
Chat
Kontakt
 
 
 

Intervjui

 

"Novosti"
To kad krene, ne staje


NIKADA
se u istoriji diskografije Srbije, niti bivše SFRJ, nije dogodilo da jedan album za samo 17 dana obori dva rekorda, kao što je uspelo Zdravku Čoliću sa "Zavičajem". Prvi rekord: 100.000 primeraka "planulo" je za dva dana. Drugi: još 200.000 kopija razgrabljeno je u sledeće dve sedmice. Poslednji od 300.000 primeraka Čolić je u sredu poklonio premijeru Srbije Vojislavu Koštunici. Sada hrabro ide i na treći rekord - "Zavičaj" u tiražu od pola miliona primeraka!
Dok obara rekorde, naš najpopularniji pop pevač za "Novosti" kaže da je najbolji koncert u 2006. održao u pariskom "Bataklanu", da je na Zlatiboru pronašao mesto na kome se preporodio od polenske alergije, da ovih dana posti...

Ne pamti se da je ijedan pevač sa ovih prostora imao veći početni tiraž?
- Imali smo predizborni spot, ono "ja trenutno radim ploču ali izađite svi na referendum", pa su posle komentarisali kako je Zdravko Čolić više reklamirao novi album, nego što su ovi drugi reklamirali referendum (smeh). Meni je sve više od 50.000 primeraka - uspeh. Što kaže moj drug Goran Bregović: "Čola, to ti je tako, kad ide - ide, kad ne ide, možeš gurati koliko hoćeš i dati kakvu god reklamu - ne ide". Ljudi uvek iščekuju moj novi album. Ne verujem da je to zbog paketa MTS. Ima i drugih paketa, jeftinijih, ali za njih nema redova. Javljaju mi da se "Zavičaj" vrti na Baščaršiji, dopada se onima u Crnoj Gori i Makedoniji.

BREGINI KOMPLIMENTI


NAJDRAŽI kompliment dobili ste od svog omiljenog producenta Bregovića?
- Najviše volim da radim sa Goranom jer smo energetski najbliži jedan drugom. On nije reagovao na moje poslednje dve ploče. Tek sada se oglasio. Slušao je "Zavičaj" u kolima od Novog Sada do Beograda i zadovoljan je. I producentom Vojom Aralicom i Balaševićevim tekstovima, i sa mnom kao autorom. Zezaju me prijatelji da pazim da mi nešto ne mazne (smeh). Brega nikako ne može da poveruje da mi je Balašević poklonio onakve dve prelepe pesme.

I Dino Merlin vam je darovao pesmu "Kao moja mati", jednu od onih koje se ne daju nikome?
- Ideja je bila da on napiše dva teksta na moje melodije, ali mi je on nazad prosledio disk sa tom pesmom. Te noći sam krenuo na Adu ciganliju na trčanje i u autu pustio "Kipove", kako se u početku zvala. Čuo sam prvi stih, pa drugi, i ukočio se. Dinov glas je inače vrlo tužan i to me još više potreslo. "Okrenuo" sam prijatelje na mobilni, a oni mi kažu da svi sede, slušaju pesmu i plaču! Zamisli, muškarci koji plaču. Tada sam znao da je pesma pravi pogodak.

Definitivno ste sazreli kao kompozitor. Na ovom albumu vaših je 11 pesama, od 14?
- Ja sam već na "Okano" bio dobar. Na "Zavičaju" sam vremenski najmanje radio. Čovek sam kome melodije lako dolaze, kao kad čitaš knjigu. Mogu za dva dana da komponujem sto pesama. Ne verujem u ona tri minuta inspiracije od Boga. Profesionalci sednu i naprave pesmu.

Zašto ste za miks i postprodukciju odabrali kompleks studija Pitera Gebrijela "Ril vorld" u selu Boks, a za mastering čuveni londonski studio "Ebi roud"?
- Trebao nam je taj neki strani vajb, da imamo internacionalni pristup u samoj produkciji. Znaš šta je dobar miks? Kad smanjiš na tiho, pa se sve čuje. Ako tako slušaš neki domaći album, pola stvari ne čuješ. Prvo smo sve hteli da uradimo u "Ebi roudu", ali su ga "U2" zakupili na dva meseca. Onda smo odabrali "Ril vorld", što se ispostavilo kao odlično rešenje. U Londonu bismo verovatno bili zauzeti samim gradom, a u pitoresknom Boksu smo bili opušteni.

 

NOVA TURNEJA


KAKVU zabavu nudi englesko selo?
- U blizini Boksa nalazi se termalna banja Bat, sa najpoznatijim rimskim kupatilom, gde hrle turisti iz čitavog sveta. Bio sam u sauni i dva-tri sata proveo u termalnom kupatilu, inače, jedinom u Engleskoj. A posle rada u studiju, ako smo hteli na pivo, odlazili smo u jedini pab u Boksu "Kraljičinu glavu". Najluđe je bilo za Noć veštica. Bili smo sa nekim ludim Amerima, nekim hevi-metal bendom. Zanimljivi su, samo su se sve vreme drogirali sa nekim tabletama i pečurkama koje su zalivali pivom. Mi smo se jako pazili toga.

Koliko košta album "Zavičaj"?
- 200.000 evra! Prvi spot "Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi" koštao je 50.000 evra.

Planirate li treću "Marakanu"?
- Ako u Beogradu budemo radili otvoreni prostor i ako nam dozvole, što da ne? Turneja kreće na leto. Planiramo 60 koncerata. Naravno, uz perfektno ozvučenje i rasvetu. Bez toga nećemo da ulazimo u izazov. Jedini problem je moja alergija na polen, koja me uništava od maja do septembra.

Kako kao diplomirani ekonomista ocenjujete 2006?
- Veliki korak je napravljen u ovoj zemlji. Evro pada, dinar jača, to je velika stvar. Doduše, zapošljavanje još nije na adekvatnom nivou, ali ono što je ova vlada napravila je - zavidno. Od sledeće vlade očekujemo još više. Jednostavno, standard se povećava kad se uvećaju investicije. Ovo ulaganje sa strane, dosada, nije dovoljno. Danas je zvanično potvrđeno da gasovod ide kroz našu zemlju. To znači zapošljavanje ljudi. Grci daju sto miliona dolara da se radi Grdelička klisura, a to će značiti posao za još sto hiljada ljudi. Sve što zapošljava ljude diže naš standard i oživljava privredu. Naše tržište je zanimljivo. Moja jedina fantazija je bela "šengen" viza.

Krediti nikad nisu bili aktuelniji nego ove godine. Jeste li i vi uzeli neki?
- Jesam, uzeo sam kuću na kredit. Treba kupiti stan, auto ili ići u samoposlugu na kredit. Tako ceo svet živi. Na zapadu ako imaš mnogo keša, odmah dođe neko da pita odakle ti i uhapsi te.


TATINA PEVAČICA


ČETVOROMESEČNA Lara je mala, a koja je omiljena pesma sa "Zavičaja" vaše starije ćerke Une?

- Una je za "Merak" i "Suva drva". Tražila je da joj pustim ploču i dopadaju joj se živahne pesme. Gde je ritam, tu je i ona. Nemoj samo lagane da joj puštaš. Ples joj je pod jedan, crtanje pod dva i pevanje na trećem mestu. Ma, biće ona tatina narodna pevačica. Bila je jako stidljiva, ali se u poslednje vreme malo otvorila...


DUGOVEČNE BALADE


KOJE su vam pesme sa "Zavičaja" aduti?

- Uvek garantujem za one koje su malo etno, kao što je bila "Jasmina", kao što su sada "Suva drva" ili "Merak". Ali, najviše volim da hitovi budu balade, poput "Pesmo moja", "Ti si mi u krvi" ili "Moja draga", zato što najduže žive i nose poruku. Takve su sada "Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi", ili "Svadbarskim sokakom", pa čak i "Anđela", "Vreme" ili "Zavičaj".

 
 
  Fan Klub Zdravka Colica  
  Početna | O klubu | Članovi | Lična karta | Biografija | Diskografija | Novosti | Intervjui | Izjave | Forum | Fotografije
Upoznavanje | Utisci | Download | Stavite poruku | Chat | Kontakt
 
  Web design by EuropeDesign d.o.o.