Fan Klub - Zdravko Colic
 
 
Zdravko Colic - Fan Klub
Pocetna
O klubu
Clanovi
Licna karta
Biografija
Diskografija
Novosti
Intervjui
Izjave
Forum
Fotografije
Upoznavanje
Utisci
Download
Ostavite poruku
Chat
Kontakt
 
 
 

Intervjui

 

"VECITI MLADIC" YU POP-SCENE ZAVRSIO
TURNEJU PO AUSTRALIJI

 

Oko 1.500 ljudi pevalo uglas sa Colicem, uz pesmu "Na Adresi Ti Pise Sarajevo" poteklo mnogo suza, a retki Oziji na konceru nisu cudom mogli da se nacude kakav je to narod koji istovremeno peva i place.

"Kad vidi da je volis i pevas za nju publika to vraca", rekao je Cola novinarima posle nastupa. "Eh, sto smo se isplakali", govorila je jedna devojka drugoj, dok su pored nas izlazile sa Sidnejskog koncerta Zdravka Colica.
Ovim nastupom, prosle subote, "veciti mladic" nase pop-scene zavrsio je australijsku turneju i vratio se kuci. Kao i obicno, publici kojoj je pevao iza sebe je ostavio, ovim redom: dasak svacije mladosti, neotposlano pismo prvoj ljubavi, cose iz najdraze ulice rodnog grada...
Onima koji su toliko mladi da su ga uzivo videli prvi put, izgledao je bas onako kako su ga, kroz pesmu i sa slika, i zamisljali. A pred one koji su ga i pre vidali, dosao je - isti kao nekad: pristojni decko iz komsiluka koji svakome lepo kaze "dobar dan" dok ide niz ulicu, prteci polovnu gitaru na ledima.
Publika u dvorani Entertejment Centra, njih oko 15 stotina, znala je reci svake njegove pesme, bez razlike kad je otpevao - pre 30 godina ili pre godinu dana. Pratili su ga sve vreme: ovacije uz "Jedna Zima Sa Kristinom", mnostvo suza uz " Na Adresi Ti Pise Sarajevo". Tu pesmu je, naravno, ostavio za kraj, pred odlazak. A ono malo Ozija - domacina u Centru, diskretno se zagledalo: kakav je to sasavi narod koji peva i place istovremeno?
Posle koncerta, Zdravko ce ostati sat i po duze da se jos fotografise sa najpopularnijim obozavateljima i progovori s novinarima.

O Australiji i publici?

* Ovog puta smo se lepo i odmarali, po dan-dva na svakom mestu. A nasa publika je svugde ista. Kad vidi da je volis i pevas za nju, ona to oseca i vraca. Da nije tako, ja se ne bih ovim ni bavio ili ne na ovaj nacin.

O svom zanatu?

* Ja sam pop-pevac, i to nije nesto sto sam ja smislio, pa rekao: sad cu da ucim muziku jer bih tu mogao da budem dobar. Ne, ja sam studirao ekonomiju, a pevanjem se bavio usput. I naravno, to je onda otislo drugim pravcem, sasvim sarmantno i leprsavo, lagano se prokrenulo i postalo profesija.

O vlastitoj dugovecnosti u vrhu popularnosti i obozavateljima medu dve pa i tri generacije?

* To je interesantno, jedini moj uspeh je bas to. U ovom poslu ne mozete zaraditi novac. Ploce se prodaju, zaboravljaju, dolaze nove. Ali jedno je to - da su te moje pesmice ostale u kucama, pa se prenele s generacije na generaciju. Da li zbog neke topline, da li zbog nekog postenog odnosa prema tome, da li zbog toga sto je Bog tako vodio, pa je hteo, ko je malo religiozan, da tako objasni... Kao da je odredeno da tako bude. Ne znam. Vrlo je tesko to reci. Delom se tu radi i o pazljivom odabiranju materijala. Dalje, i karijera treba da se vodi - takticki. Hocu da kazem, ne mozete u Sidneju gostovati svako tri meseca. Opet, mozda je ipak najvaznija - iskrena ljubav.

O rodnom gradu?

* Isao sam vise puta i kad je Davor umro i kasnije. Jeste, bio sam i Kindetu u bolnici. Posle su me odveli lekaru, neka slabost, uzbudenje, tuga, To - kad ti prijatelji odlaze... Znas, uvek kad se srecem sa Sarajevom obuzme me neko uzbudenje. Neki dan sam samo prolazio, isao u Cajnice, a srce mi zalupa. A vidis, ja sam jos 1984 otisao iz Sarajeva i nisam taj odnos imao pre ovog sto se desilo tamo. Sada su se neke emocije razbudile, mladost se vratila, imao sam i taj koncert tamo ...

O tome kako je ostao posteden politickih etiketa?

* Mene politika nikad nije interesovala. A nisam bas bio ni posteden. Jednom sam rekao da se "fizicki nikad nisam bolje osecao". Bio je rat i ja sam tad intezivno boravio u teretani, vezbao, trcao, isterivao sav emotivni pritisak na taj nacin napolje. I stvarno sam stekao solidnu kondiciju i to sam kazao. U jednim novinama, u Sarajevu, medutim izaslo je otprilike: "dok bombarduju Sarajevo, Cola se odlicno oseca", tako nekako, bez veze.

O sarajlijama?

* Svi su dobro raspolozeni, nisam bas ocekivao. Taksi stane, izlaze dve devojke, kazu: " Cola, vrati se". Jedna starija zena s maramom veli: Vidi ko nam doso'. Sarajevo ima taj domaci prisni odnos.

Cutao si sedam godina!

* Kad ludilo vlada, najmanje sto mozes da ucinis jeste da ne pristanes uz njega, da ostanes po strani. Ako nista, da cutis. Pogotovo ako se bavis kulturom, umetnoscu... Ja sam u izdavackom smislu sedam godina cutao - Kaze Cola o Balkanu minule decenije.

Colicevu australijsku turneju organizovao je sidnejski DC FM radio na srpskom jeziku. Pred pocetak koncerta u Sidneju nastupio je folklorni ansambl "Gavrilo Princip" iz Srpske Narodne Odbrane.

Sergije Princip

 
  Fan Klub Zdravka Colica  
  Početna | O klubu | Članovi | Lična karta | Biografija | Diskografija | Novosti | Intervjui | Izjave | Forum | Fotografije
Upoznavanje | Utisci | Download | Stavite poruku | Chat | Kontakt
 
  Web design by EuropeDesign d.o.o.