Fan Klub - Zdravko Colic
 
 
Zdravko Colic - Fan Klub
Pocetna
O klubu
Clanovi
Licna karta
Biografija
Diskografija
Novosti
Intervjui
Izjave
Forum
Fotografije
Upoznavanje
Utisci
Download
Ostavite poruku
Chat
Kontakt
 
 
 

Intervjui

 

BREGINE TRUBE

 

Razgovarala: Aleksandra BODIROZA
Ispred gardarobe Zdravka Colica u Centru "Sava" u Beogradu neposredno po zavrsetku koncerta 28. novembra gomila djece, tinejdzera, ali i starijih "teta", koje bi sliku ili autogram. Raspolozen i uvijek u dobroj formi Zdravko Colic nam kaze da sa ovim osmim beogradskim koncertom nije zavrsena turneja i da ce biti jos nastupa po Srbiji i Crnoj Gori, ali i u Ljubljani, Sarajevu...

Prica da je promocija albuma "Kad bi moja bila" u Sarajevu otkazana, jer nije bila dobro organizovna: - Mislim da su odredjeni menadzeri to malo izmesetarili, ali odlazak u Sarajevo ce uslijediti. Tacan datum ne znam, ali dobijam poruke od svijeta da bi voljeli da dodjem. To je, u krajnjem slucaju, moj grad. U Ljubljanu traba da idem u februaru-martu. Postoji mogucnosti i sa Hrvatskom - kad se otvori. Vidim da Bregovic svira u Zagrebu 20. decembra. I kad on moze sa trubama, onda ja mislim da ce to krenuti, da muzicari, pjevaci i sviraci koji nisu ogrezli u politici, niti se bave takvim stvarima mogu da sviraju tamo.

NEKI OD VASIH KOLEGA IZ SARAJEVA, NECE DA PRICAJU ZA SARAJEVSKU STAMPU, A KAMO LI DA NAJAVLJUJU KONCERT. VI SE NE LIBITE RECI DA STE SARAJLIJA?

Mi smo Sarajlije i ne mozemo biti Beogradjani, niti bilo sta drugo. Mi smo rodjeni tamo i gdje god bili - mi smo Sarajlije. Cetrdeset godina smo proveli tamo, tako da smo svuda doseljenici, koji nose pecat Sarajeva.

OVIH RATNIH I PORATNIH GODINA NISTE ODLAZILI U SARAJEVO?

Prvo, odnosi su bili zategnuti. Kasnije nisam jer, nekako, prizeljkivao sam da neke stvari budu jos bolje. Moj prijatelj Maso je bio i na najbolji nacin je docekan.

VAS NOVI ALBUM "KAD BI MOJA BILA" JE DRUGACIJI U ODNOSU NA PRETHODNE. DA LI NAMJERNO?

Producentski, Bregovic je zamislio da u ovu plocu uvuce jedan etno-saund. Bar sto se brzih pjesama tice. Lagane su u nekom domenu sa sinfonijskim orkestrom. Brega je imao i varijantu sa trubacima. Glatko sam odbio zato sto je trubacka verzija, po meni, isluzena u posljednje vrijeme od narodnih, novokomponovanih pjevaca, do samog Bregovica koji je tu muziku proslavio po Evropi i sire. Odgovara mi ovaj balkanski zvuk koji mi je i malo blizi, pogotovo za Bosnu. Ta violina, cimbalo, udaraljke je nesto sto mi imamo u sebi. Nisam bjezao od te varijante aranziranja cetiri pjesme - Trinaeset dana, Cini mi se grmi, Jasmina, Jako slabo srce zavodis. Ovaj put je tako ispalo, a ova ploca nam daje manevarski prostor da nesto sljedece imamo u nekom drugom maniru.

KRITIKA VAM U PRVOM MOMENTU NIJE BILA NAKLONJENA!?

Nismo to ni ocekivali s takvom plocom, ali na svu srecu publici se dopalo. I to je jedino vazno, kao i veliki tiraz koji stoji iza toga.

S NOVOM PLOCOM NAJAVILI STE I ZENIDBU!?

Nema to veze. Zenidba je nesto sto je mene davno preslo po godinama. Imam neku duzu vezu, pa vidjecemo.

ZENA VASEG ZIVOTA TREBA DA JE U "BOSANSKOM" STILU?

Volim zene u "bosanskom" stilu. Zena mora biti plemenita, duhovita, duhovno jaka, da je draga. Ne moze se ljepota opisati.

NEDAVNO SAM CULA IZJAVU U KOJOJ KAZETE DA "BOSANCI VOLE ZENE KOJE IMAJU OBLINE".

Mislis gabarite? Naravno, tesko je spojiti gabarite i duh. To je nesto sto je od Boga. Bosanci vole korpulentne zene, krsne sto bi rekli.

JESTE LI S NEKIM IZ SARAJEVA U KONTAKTU?

Jesam sa "Indexima", ali i sa mnogima koji su u inostranstvu svirali, kao sto su Zabranjeno pusenje i jos par narodnih pjevaca koje sam vidio. Ali, nemam taj odnos da se s nekim zivkam. Ljudi ce se sami naci i vidjeti kad dodje vrijeme. Nedavno sam se vidio sa ljudima koje jedva poznajem. To je Elvis J. Kurtovic, koga znam ali se nismo toliko druzili u Sarajevu i jos neke iz "Nju primitivsa", koji su bili u jednom totalno drugacijem pravcu od mog, ali to je bilo tako veselo druzenje u Minhenu, kao da smo cijeli zivot proveli zajedno. Dakle, taj fluid medju ljudima koji imaju nesto zajednicko iz jednog grada je ostao i oni jednostavno vrlo brzo komuniciraju i nadju nesto zajednicko. Tako ce biti i sa onima koje jos nisam vidio. Ja nisam u Sarajevu od 1984. godine.

IMATE LI NESTO DA PORUCITE SARAJLIJAMA?

Zelim im da budu zdravi, da nema rata i da zaradjuju vise para. Gdje ima zdravlja i dobrog posla bice i novaca. Mislim da je materijalni oporavak ljudima koji su napaceni i koji su proveli jedan dio zivota onako kako su ga provele Sarajlije vrlo bitan. Naravno, mislim na sve nacije. Rat je najveca nesreca koja moze zadesiti ljude.

 
  Fan Klub Zdravka Colica  
  Početna | O klubu | Članovi | Lična karta | Biografija | Diskografija | Novosti | Intervjui | Izjave | Forum | Fotografije
Upoznavanje | Utisci | Download | Stavite poruku | Chat | Kontakt
 
  Web design by EuropeDesign d.o.o.